۵ نکته عجیب اما واقعی برای یادگیری سریع زبان انگلیسی
اگر به شما بگویم هر آنچه در مورد یادگیری زبان آنگلیسی یاد گرفته اید همه اشتباه بوده است چه خواهید گفت؟
اصلا چرا باید یک زبان جدید یاد بگیریم؟
خب، یادگیری زبان جدید امتیازات خاص خود را دارد.
اصلا وقتی یادگیری یک زبان این قدر راحت، در دسترس و ارزان است، چرا که نه؟
یادگیری زبان دوم و سوم فوق العاده اثر بخش و زیبا است- آنقدر با شکوه که واژه ای برای بیان آن سراغ ندارم! حتی نمی توانم بگویم که تا چه میزان زندگی اجتماعی وسطح اعتماد به نفس شما را شکوفا و تحت تاثیر قرار خواهد داد.
نمی توان میزان فایده این کار را برای مغز تخمین زد. نمی توانم بگویم تا چه حد در تبدیل فرد به یک متفکر و قدرت بخشیدن به تصمیم گیری های هوشمندانه تاثیرگذار است. احتمالا شما که این مقاله را می خوانید فردی هستید جوان و سالم. در نتیجه چندان برایتان اهمیت نداردکه یادگیری زبان تا چه میزان می تواند بیماری را به تاخیر بیاندازد.
من هم قصد ندارم با گفتن اینکه یادگیری یک زبان جدید تا چه میزان در ارتقا شغلی، رابطه بهتر با کارفرما و … می تواند اثر گذار باشد وقت شما را هدر دهم. چون می دانم تکرار بدیهیات خواهد بود.
این را هم می دانید که یادگیری یک زبان جدید درهای جدیدی به روی شما خواهد گشود. یک فرهنگ جدید، یک دیدگاه جدید نسبت به مسائل مختلف. انگار روح دومی در شما دمیده باشند. کاربرد زبان چیزی بیشتر از سفارش غذا در خارج از کشور و پرسیدن یک آدرس است.
حقیقت این است که یادگیری یک زبان جدید مزایای خیلی بیشتری دارد. یکی از آنها این است که می توانید به دوست صمیمی تان با غرور بگویید :”هی من زبان آلمانی بلدم اما تو بلد نیستی” (:
حالا که همه این موارد را می دانید، می خواهیم ۵ نکته باور نکردنی برای یادگیری زبان انگلیسی را با هم بررسی کنیم.
۱. صحبت نکنید.
واقعا!؟ یادگیری یک زبان جدید آن هم با صحبت نکردن؟ آخر مگر ممکن است؟
آیا زمانی را که بچه بودید و در حال یادگیری زبان مادری به یاد دارید؟ احتمالا نه.
اما اگر به بچه برادر یا خواهر خود نگاه کنید، متوجه خواهید شد که بچه ها در ابتدای یادگیری زبان اول، اصلا صحبت نمی کنند. آنها با چشمان با مزه خود به شما نگاه می کنند و فقط به صحبتهای اطرافیان گوش می دهند.
نام این مرحله “مرحله ی سکوت” یا ” مرحله ی پیش تولید زبان” است. زبان شناس معروفی به نام استفان کراشن بر این ادعاست که: “اگر زبان اول خود را به این طریق یاد می گیریم، پس چرا از این مدل برای یادگیری زبان دوم الگوبرداری نکنیم؟”
اغلب اوقات بزرگسالان برای تلفظ صحیح کلمات، صحبت کردن بدون ترس با مشکل فراوانی روبرو هستند. ما بزرگسالان اما، بر اساس تجربه کاری و شغلی خود تصور می کنیم که باید مرحله ی گوش دادن را نادیده گرفته . مستقیم به مرحله ی صحبت و تمرین سخت برویم.
و بعد با تعجب از خود می پرسیم: “راستی چرا یادگیری زبان دوم برای ما این قدر سخت است؟!” احتمالا به خاطر این است که استعداد ندارم. یا پیر شده ام و … اما واقعیت چیز دیگری است!
برای اینکه یک زبان جدید را به طور موثر یاد بگیرید، نباید از همان روز اول برای صحبت کردن به خودتان فشار بیاورید. در مرحله ی اول یادگیری زبان باید زیاد گوش بدهید. برای اطلاعات بیشتر در دوره ۷ روزه غیر حضوری و رایگان دکتر زبان شرکت کنید.
منظور من گوش دادن غیر فعال نیست که ساعت ها یک فایل صوتی را پخش کنید و به خواب بروید. منظور گوش دادن فعالانه است. یعنی گوش کردن با هدف درک کردن و فهمیدن یک مطلب. در اینجا هدف فهمیدن کلمات و اصطلاحات است. حتی اگر نمی توانید آن ها را به صراحت بگویید- درست مثل بچه ها. اگر دوباره بچه ها را نگاه کنید، متوجه خواهید شد که همیشه درک کردن مقدم بر صحبت کردن است. زیرا قبل از آن اتفاق می افتد. آن ها می دانند که شما گفته اید توپ را بردارند و می دانند که می خواهید آن را به شما بدهند.
مرحله ی گوش دادن و درک کردن در یادگیری بسیار مهم است. چرا که بدون آن تنها کاری که انجام می دهید این است که طوطی وار کلماتی را تکرار خواهید کرد که اصلا درکی از مفهوم آن ندارید.
عجله نکنید. زمان صحبت کردن فرا خواهید رسید! اما مسلما قدم اول صحبت کردن نیست فهمیدن است. پس لطفا نردبان را پله پله بالا بروید(:
۲. خیلی تلاش نکنید.
این جمله برخلاف اصول رایج موفقیت است؟ زیرا همیشه آموخته ایم که برای موفقیت باید سخت کار کنیم. البته که باید سخت کار کرد، اما هوشمندانه!
اجازه دهید از شما سوالی بپرسم : آیا کودکان شب ها تا صبح بیدار مانده و لغت حفظ می کنند. چون مادرشان صبح روز بعد از آن ها امتحان خوهد گرفت؟ البته که نه!
کودکان فقط گوش می کنند. آن ها به صحبت های پدر، مادر، آهنگ های گوناگون گوش می دهند و بلاخره با تکرار می توانند معنی کلمات را بفهمند.
به عکس کودکان، ما بزرگسالان خودمان را مجبور به یادگیری زبان جدید می کنیم. شاید بخاطر موقعیت شغلی مان ناچاریم سریعا یک زبان یاد بگیریم! توقعاتی غیر واقعی داریم که فشار یادگیری را مضاعف کرده و فقط به دورشدن از اهداف اصلی مان می انجامد. با این روش تنها لطفی که در حق خودمان می کنیم این است که در اولین قدم علاقه خود را از بین می بریم. در نتیجه پاهایمان در مسیر یادگیریل فلج خواهند شد.
البته، معدود افرادی نیز هستند که در شرایط فشار حتی پیشرفت هم می کنند. اگر شما جز این دسته هستید،خوشا به حالتان! اما اگر جز افرادی هستید که بخاطر سریع یاد نگرفتن یا فراموش کردن سریع چیزها و یا درجا زدن، احساس شکست می کنید، احتمالا دارید بیش از حد تلاش می کنید.
وقتی مضطرب، خسته و گرسنه هستید کاری از پیش نخواهید برد.
باید آرام باشید و به خودتان سخت نگیرید. مثلا وقتی همه چیز مثل یک بازی به نظر برسد، وقتی مسئله آنقدرها بزرگ نباشد، مغزتان به اندازه ی کافی برای دریافت و ذخیره سازی داده ها باز است. به این دلیل است که برنامه های آموزش زبان به صورت بازی طراحی می شوند.
جیمز آشر مبدع روش یادگیری TPR ، زبان آموزان را در محیطی بدون استرس و خالی از قضاوت قرار می دهد. زبان آموزان در حالی که فقط بازی می کنند زبان را از طریق کشف و شهود فرا می گیرند.
پس به خودتان سخت نگیرید! یک فیلم یا سریال انگلیسی تماشا کنید. کتابهای خسته کننده زبان را کنار بگذارید و به مطالعه داستانهای جذاب بپردازید.
هر چه سخت تر تلاش کنید، کار سخت تر می شود. باید خونسرد باشید. این یکی از تناقص های یادگیری است که در مورد اغلب افراد مصداق دارد. خلاصه این که اگر از یادگیری زبان لذت نبرید، در مسیر درست یادگیری قرار نخواهید گرفت.
۳. استراحت کنید.
اگر جز افرادی هستید که “شب تا صبح مطالعه کردن” را تکنیکی موثر برای یادگیری می دانید، پس به مفهوم “زمان مطالعه ی موثر” توجه نکرده اید. “زمان مطالعه ی موثر” همان ساعات یا دقایقی هستند که مغز در بالاترین سطح خود پذیرای اطلاعات جدید است. شاید بتوانید یک ماراتون ۵ ساعته ی مطالعه راه بیندازید، اما واقعا چند ساعت از این زمان را می توان “زمان مطالعه ی موثر” دانست؟
حال با خودتان صادق باشید. واقعا چند ساعت می توانید به طور متمرکز مطالعه کنید؟
آیا تا به حال این تجربه را داشته اید که بعد از یک ساعت مطالعه مفید ذهن تان دیگر تمایلی به ادامه یادگیری نداشته باشد؟ احساس می کنید مغزتان هنگ کرده و دیگر هیچ چیزی از حافظه ی کوتاه مدت شما عبور نمی کند. عکس این حالت مواقعی است که ذهن شما آماده است و قادرید به راحتی مطالب را جذب کنید.
به جای ماراتون مطالعه سعی کنید زمان خود را به بخش های مطالعاتی مدیریت شده تقسیم کنید. و بعد از هر بخش مطالعه کمی استراحت کنید. به این صورت نه تنها در “زمان” صرفه جویی می کنید بلکه بیشترین استفاده را از آن می برید.
تحقیقات نشان داده است که بهترین روش، ۴۵ دقیقه مطالعه و پانزده دقیقه استراحت است. زمان استراحت را می توانید به کارهایی مثل قدم زدن، نگاه کردن به منظره های زیبا، بازی با حیوانات خانگی و غیره بپردازید.
اگر ۴۵ دقیقه برای شما زمان زیادی است، می توانید از تکنیک پامادرو Pomodoro استفاده کنید. در این تکنیک که گاها از آن با نام تکنیک انقلابی مدیریت زمان یاد می شود، در هر جلسه مطالعاتی ۲۵ دقیقه مطالعه می کنید و ۵ دقیقه استراحت. پس در هر ۳۰ دقیقه شما ۲۵ دقیقه را به مطالعه و ۵ دقیقه را به استراحت می گذارانید. بعد از ۴ مرحله مطالعه یک استراحت ۳۰ دقیقه ای خواهید داشت. این روشها را امتحان کنید. قول می دهم از نتیجه ی یادگیریتان متحیر خواهید شد!
۴. اشتباه کنید.
شاید فکر کنید اشتباه کردن چیز بدی است. اما اصلا این طور نیست.
در نظر بگیرید وقتی کودکان نوپا در حال یادگیری زبان هستند، اشتباهاتی را مرتکب می شوند که از نظر ما بزرگسالان بسیار بامزه اند. مثلا کودک دو ساله ای که به “دایی” می گوید “دادو” یا به “مرسی” می گوید “میسی” یا مرغابی را می گوید “مرگابی” و …
مطمئنا با این اشتباهات هیچ گاه معادلات کیهان به هم نخواهد ریخت. ما بزرگترها با صبر و حوصله این اشتباهات را اصلاح می کنیم تا زمانی که آن ها به درستی این کلمات را تلفظ کنند.
مشکل ما بزرگسالان این است که اشتباه کردن را مرگبار می دانیم. هیچکس نمی خواهد اشتباه کند. هیچ کس حاضر نیست از ترس شرمسار شدن نزد دیگران مرتکب اشتباه شود. خب،نتیجه؟ هیچ کس تلاش نخواهد کرد. هیچ کس از ترس اشتباه کردن حاضر نیست قدم اول را بر دارد. این بلایی است که کمال گرایی در یادگیری بر سر ما می آورد.
واقعیت این است که زمین خوردن جزیی از این سفر است. از اشتباهات نهراسید. اشتباهات سرچشمه های ناب یادگیری هستند. در هر اشتباه درسهایی نهفته است برای خردمندان! هر چه بیشتر اشتباه کنید بیشتر یاد می گیرید. به قول قرآن کریم: ” آیا آنان که می دانند، با آنانکه نمی دانند برابرند؟”
باید نگاهمان را نسبت به اشتباه کردن تغییر دهیم. همانطور که یاد گرفته ایم به کودکان بخندیم نباید در مورد خودمان هم چندان سخت بگیریم. به قول انگلیسی زبانها Go Easy on Yourself!””
هرچه زودتر با این مسئله کنار بیایید زودتر زبان را یاد خواهید گرفت.
۵. گرامر را در اولویت دوم و سوم قرار دهید.
“گرامر پادشاه زبان است!” این جمله ای است که عامه افراد به شما خواهند گفت.
جالب است بدانید مهمترین افراد چند زبانه دنیا حتی خواندن کتاب های گرامر را برای یادگیری زبان توصیه نمی کنند؟ چه رسد به این که آن را در اولویت اول قرار دهند!
در مسیر یادگیری زبان، گرامر در اولویت دوم قرار می گیرد. همان طور که گفتم اولویت با گوش دادن و فهمیدن است. این ترتیب بسیار بسیار حیاتی است.
پس توصیه می کنم اگر در آغاز یادگیری زبان انگلیسی هستید، کتاب های گرامر را کنار بگذارید و سعی کنید خودتان را در فیلم، موسیقی، بازی ها و اپلیکیشن های یادگیری غرق کنید. قطعا بیشتر یاد خواهید گرفت.
این پنج کار را انجام دهید. با هر گونه وسوسه برای انجام ندادن این پنج مورد بجنگید. و به سرعت در مسیر یادگیری زبان دوم یا سوم بیافتید.
ممنون از سایت بی نظیرتون واقعا این مطلب رو من خیلی تاثیر گذاشت
درود بر شما
ممنونیم از نظر لطف شما
Hello Dr.zabab
Thanks for functinol point
These are very intersting and important for studing English
Thanks for your attention
Hello to dear professor
thank you for this helpful article
Your tips are always useful and practical
any time
سلام
اتفاقا من همین مشکل رو دارم
یه مدتی هست فقط گوش میکنم، اما هی نگرانم چرا نمیتونم، هی با خودم میگم من که گوش میکنم چرا نمیشه. انشالله مطالبتون روم اثر گذار باشه. چون تلاشم رو میکنم و گاهی وقتا نامید میشم.
سلام،من تازه شروع کردم ب یادگیری زبان و نمیدونستم باید از کجا شروع کنم و فکر میکردم همزمان که گوش میکنی باید بتونی مکالمه کنی در صورتیکه دامنه لغات من هنوز خیلی پایینه و داشتم ی جورایی سرد میشدم.الان فهمیدم که اتفاقا خیلی سریع میتونم با روشی که شما گفتید یاد بگیرم زبان رو.بسیار بسیار ممنونم.مطالبتون بمن خیلی کمک کرد و امید داد🙏🙏🙏
سلام خواهش می کنم. امیدوارم موفق باشید