سه روش حرفه ای حفظ لغات

احتمالا واژگان مهم ترین بخش در یادگیری هر زبان به شمار می رود. بدون واژگان، نمی توان صحبت کرد. با یک بانک واژگان مختصر می توانیم منظور خودمان را بیان کنیم؛ بی آنکه با گرامر آن زبان آشنایی داشته باشیم.
مانند: آب، غذا، اتوبوس و … .

 

توسعه بانک لغات امری است بسیار مهم و کلیدی، اما از طرفی می تواند خیلی نیز خسته کننده باشد. اما برای اینکه به زبان انگلیسی کاملا مسلط صحبت کنید، باید بهره مناسبی از واژگان داشته باشید. همانطور که می دانید سخت ترین بخش هر آزمون مانند TOEFL یا IELTS ، مربوط به بخش واژگان است.

 

برای رقابت در سطوح اجرایی  یا دانشگاهی نیازمند درک کامل کلمات پیچیده و اصطلاحات خاص هستید.

 

از دیگر دلایل مهم یادگیری واژگان این است که می توانید دقیق تر و مختصرتر صحبت کنید. یعنی بتوانید با تعداد کلماتِ کمتر، منظور بیشتری را به طرف مقابل برسانید.

 

بسیاری از زبان آموزان به همین دلیل، می خواهند که دایره واژگان خود را افزایش دهند.

 

اگر یادگیری و حفظ کلمات به روشی نادرست انجام پذیرد، این موضوع به سرعت  به امری کسالت بار تبدیل شده و شما را از پای در خواهد آورد.

مطمئنا بسیاری از شما با افزایش دایره واژگان خود  می توانید انگلیسی را راحت تر صحبت کنید.

 

اما چه طور؟

همه زبان آموزان دوست دارند  با مردم کشورهای مختلف صحبت کنند. به کلاسهای مختلف می روند اما اغلب آنان هیچ وقت نمی توانند به آن زبان به خوبی صحبت کنند. در نتیجه احساس بازنده بودن می کنند!

 

این دسته زبان آموزان معمولا لیستی خسته کننده و بالا بلند از لغات تهیه می کنند که اغلب کارایی چندانی ندارد. زیرا به دلیل فراموشی لغاتی که به تازگی یاد گرفته اند، احساس سرخوردگی به آن ها دست می دهد. همچنین وقتی نمی توانند بهترین کلمه را در موقعیت مناسب استفاده کنند، مضطرب می شوند.

 

اما آیا تقصیر از این افراد است؟ آیا آن ها افرادی کندذهن یا ناتوان هستند؟ البته که نه!

 

در واقع مشکل اینجاست که این افراد تلاش می کنند، زبان انگلیسی را به روشی قدیمی و منسوخ شده یاد بگیرند.

 

برای شناخت مردم یک کشور باید بتوانید به زبان آن ها صحبت کنید. یادگیری واژگان اگر از راه درست انجام شود خیلی سخت نیست. به خواندن این مقاله ادامه دهید تا برایتان بگویم که چه طور می توان به طور موثرتری، واژگان جدید را یاد گرفت.

 

استراتژی های حفظ کردن لغت
در اینجا در مورد دو روش به خاطر سپاری کلمات جدید و یک روش دیگر برای افزایش واژگان در موقعیت های خاص صحبت می کنم.

در هر سطحی از زبان انگلیسی که قرار دارید می توانید از این استراتژی ها استفاده کنید. این استراتژی ها، حفظ لغات را برای شما آسان تر می کنند.

 

۱. هرگز کلمات را به تنهایی یاد نگیرید.
معنی کلمات را در جمله یاد بگیرید. مثلا اگر می خواهید معنی کلمه annoying را یاد بگیرید، جمله ای را یادداشت کنید که این کلمه در آن به کار رفته باشد.

بهتر است جمله ای که انتخاب می کنید، مربوط به زندگی واقعی و روزمره خودتان باشد.

مغز شما چیزی را که مربوط به شما باشد، سریع تر به یاد می آورد. چیزهایی که خنده دار، ناراحت کننده و یا خجالت آور هستند. هر احساسی می تواند به ساخت یک جمله شخصی کمک کند.

 

به عنوان مثال، جمله

My husband is very ‘annoying’ when he watches soccer.

همسرم موقع تماشای فوتبال خیلی اعصاب خرد کن می شود.

 

My friend doesn’t stop talking. It’s frickin ‘annoying’.

دوستم نمی تواند جلوی صحبت کردنش را بگیرد؛ این کارش واقعا آزار دهنده است.

 

این جملات در صورت واقعی بودن در زندگی شخصیتان، می توانند گزینه های خوبی باشند. زیرا می توانید موقع خواندن، آنها را تجسم کنید.

 

این روش دو مزیت دارد:
اول اینکه اگر کلمه ای را در این چارچوب قرار دهید، احتمال یادگیری آن بیشتر می شود. مثلا در مثال بالا کلمه annoying (آزاردهنده) را به همسرتان ربط داده اید، بنابراین این کلمه را عملا به زندگی خود وارد کرده اید. قرار دادن کلمات در موقعیت واقعی، احتمال به خاطر سپاری و به یاد آوری آنها را بیشتر می کند. اما، چرا؟ چون که کارکرد مغز ما به این صورت است. در واقع مغز انسان، عاشق یادگیری چیزهایی است که برایش آشنا هستند.

 

مزیت دوم این که وقتی کلمه مورد نظر را در یک جمله قرار می دهید، یاد می گیرید که چگونه از آن کلمه (یا گروه کلمات) به شکل درست استفاده کنید. مثلا کلمه remind (یادآوری کردن) را در این جمله در نظر بگیرید:

 That restaurant reminds me of my ex-friend.

اون رستوران  مرا یاد دوستم می اندازد.

 

در اینجا  نه تنها کلمه remind را یاد می آموزیم، بلکه کاربرد حرف اضافه of و ضمیر me در کنار کلمه remind را نیز یاد می گیرید.

 

۲. یک وضعیت یا کلمه مشابه در زبان مادری را با کلمه جدید پیوند دهید.
هنگامی که می خواهید، یک کلمه جدید را یاد بگیرید، به روش زیر عمل کنید:
چشمانتان را ببندید و ببینید با فکر کردن به کلمه مورد نظر چه چیزی یا چه موقعیتی به ذهنتان خطور می کند. به عبارت دیگر، آن کلمه شما را یاد چه چیزی می اندازد؟

 

فرض کنید می خواهیم کلمه pious (وارسته، با ایمان) را یاد بگیریم. می توانیم این کلمه را با “پایه” در فارسی ربط دهیم. مثلا بگوییم علی پایه اس.

 

Ali PIOUSLY said his prayers every night before bed.

علی هر شب قبل از خواب نمازش را با وارستگی می خواند.

یا کلمه fertile (حاصلخیز) را می توان با کلمه “فرت و فرت” شبیه سازی کرد.

Most fiction writers have FERTILE imaginations.

اغلب نویسندگان رمانهای علمی تخیلی نخیلات باروری دارند.

 

این  روش که  به نمانیک معروف است سالهاست که در دنیا امتحان خود راپس داده؛پس چرا شما امتحانش نمی کنید؟ نمانیک عبارت است از همراه کردن یک داستان یا تصویر با کلمه مربوطه به نحوی که راحت تر و سریع تر بتوانیم آن لغت را به خاطر بیاوریم.

 

۳. و اما در پایان تکنیکی به شما ارائه می دهم که با خیال راحت بتوانید در هر موقعیتی صحبت کنید.

آیا همیشه در مورد اینکه نمی توانید با افراد انگلیسی زبان زمانی شاد را سپری کنید، ناراحتید؟ از اینکه فقط می توانید در مورد مسائل کاری صحبت کنید، معذبید؟

 

به نظر من، باید بتوانید در مورد همه مسائل زندگی، به انگلیسی صحبت کنید. اما چه طور می توانید دایره واژگانتان را برای هر موقعیت افزایش دهید؟

 

به توصیف پیرامون خود بپردازید.
وقتی در خیابان قدم می زنید، در حال آشپزی هستید. یا در حال تماشای فیلمی مستند در مورد اسکیموها هستید، از خودتان بپرسید که که چه طور می توانید درباره این موقعیت ها، به انگلیسی صحبت کنید.

 

اگر موضوع و یا موقعیتی وجود دارد که واژه ای درباره آن نمی دانید، با استفاده از استراتژی هایی که در بالا ذکر شد، کلمات مربوط به آن را یاد بگیرید. سپس خود را در آن وضعیت مشابه قرار داده و با صحبت کردن با خود در مورد آنچه می بینید، کلمات را تمرین کنید.

 

به عنوان مثال، وقتی در محل کارتان نشسته اید، به اطراف نگاه کنید و سعی کنید ببینید که هر فردی چه لباسی پوشیده است. نام لباس هایی که نمی دانید را یادداشت کنید و از استراتژی های مذکور برای حفظ کردن آنان استفاده کنید.

 

یا هنگامی که در خیابان قدم می زنید، فکر کنید که در حال آدرس دادن یک فروشگاه به یک شخص هستید یا محصولات آن را توضیح می دهید. اینجاست که متوجه خواهید شد که این کار تا چه حد دشوار است.

 

اما بدون قرار دادن خود در آن موقعیت خاص، هرگز یاد نمی گیرید که چگونه باید در آن موقعیت صحبت کنید.

 

با این تکنیک، انگلیسی را وارد زندگی روزمره تان می کنید. این کار خیلی بهتر از زمانی است که از روی اجبار سعی در یادگیری انگلیسی دارید.

 

یادگیری از روی اجبار مثل این است که در یک کلاس درس  بنشینید و  تلاش کنید تا با استفاده از عکس در مورد گیاهان دارویی چینی یاد بگیرید. این کار کاملا غیر واقعی و بی فایده است. باید به چین سفر کنید و از نزدیک با گیاهان دارویی آشنا شوید.

 

این یک روش خودآموز است. و از آنجایی که در اکثر اوقات روز، انگلیسی صحبت نمی کنید، می توانید از زمان خود برای کشف دنیای انگلیسی خود استفاده کنید.

 

چه واژگانی را می دانید؟ چه موقعیت هایی هستند که فکر می کنید نمی توانید در آنها، به خوبی انگلیسی صحبت کنید؟

 

شما بهترین معلمِ خودتان هستید و می توانید آنچه را  می خواهید، به خودتان آموزش دهید.

 

از یک یا هر سه روش مذکور که فکر می کنید واقعا می تواند به شما در حفظ واژگان جدید کمک کند، استفاده کنید. هر سه روش را امتحان کنید و ببینید کدام یک برای شما بهتر است.

 

من شخصا روش دوم را دوست دارم. واقعا برای من خوب است. اما شما فقط با امتحان کردن هر سه روش می توانید تشخیص دهید که کدام یک برای شما بهتر است.

 

و از همه مهمتر اینکه از استفاده کردن کلمات جدید در مکالمات، نترسید.

 

با اطمینان صحبت کنید و بدانید که اشتباه کردن، موجب بهتر شدن شما می شود.

 

آیا با استراتژی های دیگر برای حفظ لغات، آشنایی دارید؟ از آن ها استفاده می کنید؟ ترفند شما برای یادگیری لغات جدید چیست؟

 

نظر خود را در پایین این صفحه برای ما و کاربران سایت بنویسید.

52 دیدگاه برای “سه روش حرفه ای حفظ لغات

    1. خیلی ها این کار رو انجام میدن اما نکات گرامری یا توانایی ساخت جمله رو ندارن اینا چکار کنن

  1. سلام آقاى اکبرى
    ممنون از مطالب خوب و زحماتتون
    محبت مى کنید روش دوم رو بیشتر توضیح بدید من متوجه نشدم
    سپاس

    1. درود و سپاس و تشکر از حضور شما
      بر اساس نظر آقای مرتضی جاوید، ۴ تکنیک حفظ لغت وجود دارد که عبارتند از:

      ۱- ریشه یابی
      مثل gold که از golden گرفته شده است.

      ۲- هم آوایی
      مثل brother که در فارسی با کلمه “مادر” هم آواست.

      ۳- قطعه قطعه سازی
      مثل کلمه forbid (ممنوع کردن) که آنرا به دو قطعه تقسیم می کنیم و مثلا می گیم فوری بید را ممنوع کردن.

      ۴- شبیه سازی
      که کلمه انگلیسی را به یک کلمه مشابه فارسی ربط می دیم. به چند مثال توجه کنید:

      vanish (ناپدید شدن) – ونش ناپدید شد
      prophet (پیامبر)- پُررافته پیامبر
      Astute (زرنگ) – از توت زرنگ شده

      امیدوارم این توضیحات برای شما مفید باشه.

  2. با سلام.
    متشكرم از توضيحات خوب و كامل شما.
    من يك جزوه ي تقريبا ١٤٠ صفحه اي از مجموعه لغات آكادميك دارم، كه از حروف A تا Z ميباشد…
    براي يادگيري اين لغات كه حدودا در هر صفحه ٦٠ لغت جديد وجود دارد چه راهي پيشنهاد ميكنيد؟

    اگر هر روز فقط يك صفحه از اين جزوه را بخوانم در طول ٤ ماه تمام ميشود اما مطمعن هستم كه احتمال يادگيري تمامي اين لغات غير ممكن است…
    واگر يكي از اين سه روش را انتخاب كنم مدت زمان بسيار زيادي طول ميكشد تا اين جزوه تمام شود…
    البته اصلا عجله و اجباري براي خواندن آن نيست، اما قلبا دوست دارم كه اين كار را به نحو احسنت انجام دهم و به پايان برسانم…

    بسيار نا اميد هستم، وفكر ميكنم واقعا استعدادي در يادگيري زبان انگليسي ندارم….

    1. درود بر شما

      این سه راهکار را به شما توصیه می کنم:
      1. نسبت به یادگیری روزانه واقع بین باشید. هرگز سعی نکنید حجم زیادی از لغات را هر روز یاد بگیرید. هر چند ممکن است افراد خاصی بتوانند این کار را انجام دهند اما این به معنی این نیست که همه باید با این روند و سرعت یاد بگیرند. توصیه می کنم لغات را به گروه های 5 تایی تقسیم کنید.
      2. برای یادگیری لغات مورد نظر از اپلیکیشن Anki استفاده کنید.
      3. سعی کنید لغات را در گفتار و نوشتار خود هر روز استفاده کنید. به کار بردن لغات در گفتار و نوشتار تنها راه ماندگاری آنها در ذهن است.
      موفق باشید

  3. این مقاله آدم روبه وجد میاره شروع کنه اما من همیشه یه مشکل بزرگ داشتم و اون مشکله تلفظه من کلمات رو باتلفظ اشتباه یادمیگیرم چون تلفظ رو بلد نیستم اگه راه حلی هست ممنون میشم راهنمایی کنید ازچه مرجعی و چجوری شروع کنم

    1. درود بر شما

      برای تلفظ صحیح لغات حتما به دیکشنری مراجعه کنید (مقاله 66 دیکشنری آنلاین برای 25 زبان)
      همینطور محصول انگلیسی واقعی به سبک فرندز منبع بسیار خوبی برای تقویت تلفظ شما است. چنانچه سطح شما متوسط است پیشنهاد ما استفاده از این محصول می باشد.

  4. سلام ممنون بابت مطالب زیباتون استفاده کردم.بنده قبل اینکه مطالب شمارو بخونم از روش سوم استفاده کردم روش سوم درصورتی که کلمات جدیدو بنویسید فایده داره.بنده الان یه هفته است شروع کردم به حفظ کردن کلمات روزی 5 تا کلمه.میخواستم بدونم چجوری حفظ کنم که این کلمات 1 داخل حافظه بلند مدت من بره 2 اینکه در آن واحد به یادم بیان یعنی وقتی میخوام از کلمه مورد نظر استفاده کنم یه ساعت فکر نکنم تا یادم بیاد

    1. درود بر شما

      بسیار عالی است. شما می تونید از Anki استفاده کنید و لغاتی که دارید یاد می گیرید را روزانه در آنکی وارد کنید و تصویر هم به آن بدید که بیشتر در ذهنتان ثبت شود. همینطور نمانیک خیلی تاثیر دارد می تونید برای آن 5 لغت تصویر یا جمله خنده داری را در نظر بگیرید تا فراموشتان نشود. برای اینکه در آن واحد بتونید استفاده کنید بهترین روش این است که این لغاتی که روزانه یاد می گیرید را مرتبا در گفتار و نوشتارتان استفاده کنید.

  5. سلام خدمت شما مطالبتون واقعا کارامد هستش من دیپلم زبان گرفتم و الان برای مکالمه ی بهتر روزانه دوتا فیلم میبنم و کتاب 504 رو هم میخونم ولی متاسفانه نهایتا یک روز در حافظه من میمونه و روز بعد هنگام مکالمه فراموش میکنم واقعا اعماد به نفسمو از دست دادم.به نظر شما کتاب بهتری هستش برای یادگیری بهتر برای مثال کتاب داستان.

  6. سلام
    یه جورایی انگلیسی من افتضاح بوده ولی خوب دوباره شروع کردم به حفظ کردن لغات اونم به روش دوم
    به نظرم روش دوم واقعا خوبه و تأثیر زیادی در ماندگاری کلمه داره

    الان سوالم اینه تو این مرحله که شروع کردم به حفظ کردن در کنارش املاشو هم باید یاد بگیرم ؟
    من 99 درصد میخوام فعلا که بتونم حرف بزنم و بدونم انگلیسی زبانا چی میگن

    1. درود بر شما

      خیلی خوشحالیم که روش دوم برای شما موثر واقع شده است. اگر بتونید لغات را برای یادگیری املای صحیح بنویسید بیشتر در ذهن شما نقش می بندد. برای صحبت کردن هم باید در یک دوره شرکت کنید که اعتماد به نفستون بالا بره مثل دوره مکالمه آنلاین فرمول 1

  7. روش دوم خیلی خوبه ولی من اصلا خلاقیت خوبی ندارم که کلمات رو به چیزی ربط بدم
    زبان اموز زبان کره ایم و باید تا دو ماه دیگه تقریبا ۶۰۰ کلمه رو حفظ کنم+~+
    واقعا نمیدونم چیکار کنم
    روی دیوار بچسبونم یا فیلم بدون زیرنویس ببینم؟ این کارا اثر داره؟

  8. من با روش اول کل کلمات ضروری تافل رو یاد گرفتم و جالب اینجاست که با این روش یادگیری کلمات مدت طولانی تری در ذهن میمونن.
    ممنون از اشتراکتون

  9. سلام. باورم نمیشه روش دوم رو که من استفاده میکردم یه روش حرفه ای باشه😮
    و اینکه روش های دیگه جالب بود ممنون از راهنماییتون💖

  10. باسلام
    عرض ادب واحترام
    اگر بنده شروع به حفظ لغات دیکشنری انگلیسی به فارسی کنم، آیا نتیجه بخش هست؟

    1. درود بر شما

      لغات را در متن یاد بگیرید. از این سه روش هم استفاده کنید تا در ذهنتان بیشتر بماند.

    1. ممنون سهیل جان
      ممنون میشیم شما هم مقاله ما را به علاقه مندان زبان معرفی کنید.

  11. با عرض سلام و احترام
    سپاس بابت مطالب مفید و ارزنده ای که می گذارید و از راهنمایی های صمیمانه تیم دکتر زبان کمال تشکر و قدردانی را دارم .

    1. با سلام و احترام

      ممنون از شما دوست بسيار عزيزم كه با حضور خود باعث دلگرمي مجموعه ما هستيد.

  12. روش به حافظه سپردن لغات آلمانی را هم اگر دارید بهم بگید و یابفرستید لطفا

    1. درود بر شما امیر جان
      این روشها را برای به خاطر سپاری لغات آلمانی هم میشه به کار بست.

  13. با سلام
    ممنون از مطالب مفیدتان
    فقط سوالی که پیش می اید اینکه کسایی که توانایی ساخت جمله رو ندارند که کلمات رو در آن جایگذین کنن چه پیشنهادی دارین
    لطفا پاسخ رو به ایمیل ام بزنین متشکر میشم
    با تشکر

    1. سلام امین جان
      کسانی که توانایی ساخت جمله را ندارند باید از دیکشنری استفاده کنند. دوستان مقدماتی از دیکشنری های المنتری و دوستانی که سطح زبانشون متوسط به بالا است از دیکشنری های ادونس باید استفاده کنند.

  14. سلام ممنون بابت نکاتتون من یه راهنمایی ازتون میخوام چکار کنم هر روز تایمی رو برا زبان بزارم تا مدت خوبه ولی بعد فراموش میشه کلا یادم میره که برا هر روز باید تایم زبان بزارم باید چکار کنم؟؟ممنون

    1. سلام سولماز جان. قطعا باید آموزش به صورت پیوسته باشه. برای اینکه ملزم بشید هر روز یکساعت برای آموزش خودتون وقت بزارید اپلیکیشن Any.do رو روی گوشی خودتون نصب کنید. در این اپلیکیشن می تونید برنامه روزانه بدید. ساعتی که برای مطالعه تعیین کرده اید گوشیتون بهتون اعلام می کنه و شما دیگه مجبور هستید به تعهدتون عمل کنید. 🙂

  15. راهکار هاتون فوق العاده بود ولی من هر کاری کنم فرداش یادم میره چی خوندم

  16. خیلی نکات جالبی بود،،، گفتم کلمه ی abandon (رها کردن) رو که یکساعت معطلم کرده بود به این روش حفظ کنم،،، دیدم شبیه آبادانه،، ذهنم یه صحنه ساخت که تو جنگ و اینجوری حفظ کردم که سرباز آبادانی زخمیا رو ول نمیکنه،،،، دیگهههههه یادم نمیره مطمئنم

  17. درود بر شما.یادگیری گرامر ضروریه؟اگه بتونم فقط و فقط و فقط مکالمه کنم عالی میشه.دایره لغاتم خیلی عالیه.Just Conversation

    1. سلام ایرج جان
      اگر سطحتون متوسط به بالا است نیازی به دنبال کردن گرامر ندارید. حتما عضو دوره 9 استراتژی یادگیری سریع زبان بشید و درسها رو دنبال کنید.

  18. سلام
    من میخوام از engilish pod استفاده کنم
    همون پادکست های صوتی
    به نظرتون خوبه یا نه؟

  19. سلام ممنون از مطالب مفید شما. من کلاس نهم هستم و امسال امتحان نهایی دارم نمیدونم چطوری لغات همه درس هارو به خوبی حفظ کنم و املاشون رو یاد بگیرم . من همیشه میخونم ولی بعد 1ساعت فراموش میکنم و لغاتی که من دارم اصلا نمیتونم به چیزی ربط بدم میشه یه راهی یا نرم افزاری واسم معرفی کنید

    1. سلام نرگس جان
      اگر فرصت داشتید که بهترین کار این بود که لغات را در اپلیکیشن آنکی وارد می کردید و بعد مرور و تکرار. اما الان که وقتتون کم هست بهترین کار اینه که لغت رو بنویسید و برای تثبیت در ذهنتان هر لغت را با یک جمله طنز در ذهنتون ثبت کنید.

  20. با سلام و عرض ادب و خسته نباشید ….
    واقعا اگه کسی بخواهد و برای خواسته اش تلاش کند به او میرسد حتی اگر اکتسابی نباشد…………………..

  21. آن شاالله زیر سایه الله به وظیفتون که برای اون خلق شدین عمل کنید
    این بهترین آرزویی بود که میتونستم براتون بکنم موفق باشید

  22. عالی بود دو روش اول مربوط به تخیل و تداعی هستند. پیشنهاد می‌کنم حتما امتحان کنین.

  23. ممنون از مقاله عالیتون،برای یادگیری گرامر چ کنیم؟ چجوری همه گرامر هارو یاد بگیریم

  24. مرسی از مقالتون ،برای یادگیری کامل گرامر چیکار کنیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.